Wednesday, October 21, 2015

Hållbarhet: textilier. Vilka tar emot dina använda kläder, textilier och sportkläder?

Sedan H&M började ta emot gamla kläder - hela som trasiga, har jag märkt att flera andra butiker vill göra samma sak. Jag såg H&M's kampanj först, men det betyder inte att de var först. Faktum är att jag inte har en aning om vilken butik som var först annat än second hand butiker. Många second hand butiker tar emot dina hela och rena kläder för att sälja dem vidare och ge dig exempelvis 40% av försäljningssumman. Men modekedjorna erbjuder annat. Dessutom bidrar du till minskat spill av material som kan användas igen. Jag skriver den här listan för att uppmuntra er alla att gå igenom garderoberna, linneskåpet och källaren efter kläder och textilier (och sportartiklar), samla ihop allt och lämna till något av följande ställe, så kommer det till någon annan användning.H&M Tar emot kläder och hemtextilier, oavsett skick och märke. >> Läs mer
Garment Collecting. Enligt H&M kan 95% av de kläder som slängs kan användas igen. Hur? Kläder som är för slitna för att användas igen återvinns till råmaterial för nya produkter. De kläder som är i bra skick säljs igen via second hand (men vart?) och den tredje punkten citerar jag ord för ord: "Det som inte kan återanvändas bryts ned till nya textilfibrer, eller används för att tillverka produkter som dämpnings- och isoleringsmaterial för bilindustrin."
DU FÅR: En kupong på 50 kr rabatt vid köp på minst 300 kr. Du får en kupong per påse och max två per inlämningstillfälle. Dessutom bidrar du till återvinning av kläder och textilier. Plus att H&M skänker ett bidrag till UNICEF för varje kilo kläder. Wow! Kan det bli bättre? Kanske.

HEMTEX Tar emot dina hemtextilier. >> Läs mer
I:CO Lite mer blygsamt än H&M tar denna kedja inte emot i alla sina butiker, dessutom bara hemtextilier. Inte fy skam dock, men bara värt att nämna. I:CO står för "I Collect" är ett globalt initiativ, vill du veta mer så kolla länken i slutet av det här inlägget.
DU FÅR: En kupong på 50 kr rabatt vid ett köp på minst 300 kr, dubbelt upp vid inlämning av två påsar. Kupongen gäller i 30 dagar och på ordinarie priser. Enligt HEMTEX får du även "lite större hopp för framtiden".

Kappahl tar emot kläder och textilier >> Läs mer
Future Friendly Fashion. "Nästan alla textilier som slängs skulle kunna tas tillvara på bättre sätt. Därför arbetar vi för att nationella insamlingssystem för textilier ska komma på plats och vi jobbar med textilinsamling i våra butiker." Så skriver Kappahl. De tar emot kläder, hemtextilier, accessoarer och skor (ja, skor också!). Hela som trasiga, dock ej grovt nedsmutsade. Precis som HEMTEX samarbetar Kappahl med I Collect. För varje kilo kläder skänks ett visst bidrag till välgörenhet.
DU FÅR: Förutom en känsla av att ha gjort en mycket bra sak för hållbarheten och miljön får du precis som på H&M och HEMTEX en värdecheck på 50 kr rabatt som gäller vid köp av nya kläder för minst 300 kr. Kupongen gäller i tre månader.
Stadium tar emot dina gamla sportkläder mm. >> Läs mer
Re:activate Alla har rätt till sport och aktivitet, oavsett vart i världen man bor och oavsett ekonomisk situation. Ungefär så säger Stadium, och tanken slutar inte där. De vill också se att redan tillverkade produkter återanvänds med hjälp av generösa, givmilda kunder (mitt eget ordval, det är en fin sak att lämna ifrån sig saker till behövande). Stadium försöker inte "muta" med att du får någon rabatt, i alla fall inte enligt informationen på hemsidan. Kan säga att trots detta har jag sett en full re:active-låda varje gång jag varit inne i butiken i Norrköping. Obs! Det går inte att lämna in på Stadium Outlet. Stadium samarbetar med Human Bridge, som i sin tur är i samverkan med Läkarmissionen och Erikshjälpen.


OCH DET FORTSÄTTER...


Indiska >> Läs mer

Gina tricot >> Läs mer

Mer information:
I Collect hemsida
DAGEN: "De konkurrerar om dina gamla kläder"
Sydsvenskan: Företagen återanvänder gamla kläder


Personligen lämnar jag helst till Kappahl av två anledningar: 1) De tar emot alla typer av textilier (även skor) och 2) jag gillar deras underkläder. Lite rabatt på nya underkläder skadar inte.

Slutligen: Jag vill tacka dig som tålmodigt läst igenom listan. Framöver vill jag kunna uppdatera den här med fler butiker och länkar. Kanske jag missat något? Hör gärna av dig med en kommentar. Tack!
Uppdaterad: 2015-10-21

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...